T.C. Mİllî Eğİtİm BakanlIğI
AMASYA / SULUOVA - Şehit Hüseyin Kavaklı Fen Lisesi

DERS ÇALIŞIRKEN DİKKAT EDİLMESİ GEREKEN HUSUSLAR

"Nasıl ders çalışmalıyız, çalışırken nelere dikkat etmeliyiz?" sorusu elbette birçoğumuzun zaman zaman aklından geçiyor. Gelin bu konudaki araştırma konusunu hep beraber inceleyelim.

Öncelikle karar vermek gerekir. Ders çalışma bir iştir. Bu işe başlamak için onunla inatlaşmamak, istek gelmesini beklememek gerekir. Karar verdiğiniz an en uygun andır.Ne kadar çabuk başlamaya karar verirseniz o kadar hızlı sonuç almaya başlarsınız.

Hedef belirlenmelidir. Niçin ders çalışıyoruz? Ne olmak istiyoruz?

Hedef Belirleme Aşamaları
• Kendini tanıma
• Karar verme
• Sorumluluk Alma
• Eylem Planı Oluşturma

ÇALIŞMA PROGRAMI HAZIRLAYIN! Haftalık ders çalışma programı hazırlarken, günlük faaliyetlerinizi, haftanın her günü için gözden geçirmelisiniz.
• Okula gidiş-dönüs saatleri,
• Çalışma için ayrılacak süre,
• Yemek arası ve dinlenme saatleri
•Gezme ,TV ve diğer isler için ayrılacak zamanı önceden belirlemelisiniz.

Uygulanabilir bir programın hazırlanabilmesi için tüm bu etkinlikleri, gerçekçi bir biçimde planlamanız gerekir.

Hafta içi ve hafta sonu için ayrı plan yapılmalıdır. Çünkü iki zaman dilimi çoğunlukla birbirinden farklı aktiviteleri içerir.(Haftasonu kursları, aile gezileri vb.

Böyle bir plan yapıldığında yapılacak şeylerin sınırları ve saatler net bir biçimde ayarlanmış olur. Ancak gerektiğinde aktivitelerin yerini değiştirebiliriz.

Ders çalışmada en yüksek verimi elde etmek için,öğrenme seanslarının 40 dakikalık bölümlere ayrılması gerekir. 40 dakika ders çalıştıktan sonra mutlaka, 5 dakika çalıştığınız konuları gözden geçirmelisiniz . Her çalışma seansından sonra da 15 dakikalık bir dinlenme arası vermek doğru olur.Unutmayalım ki çalışmaya harcanan zaman değil, ne yapıldığı önemlidir. Uzun süre masa başında oturmak demek, (hayal kurmak) ders çalışmak anlamına gelmeyebilir.

Dinlenme hava almak, su içmek, biraz ev içinde dolaşmak gibi aktiviteleri içerir. Arkadaşlarla telefonda konuşma, TV izleme, uyuma gibi şeyler geri dönüşü engeller.

Ders çalışmadan önce size gerekli olan araç ve gereçleri hazırlayınız. Ders çalışmaya başlayınca konsantrasyonunuzun bozulmaması için önceden hazırlıklı olmamız gerekir.

Ders çalışma sırası da önemlidir. Benzer derslerin art arda çalışılmayarak, araya farklı derslerin konulması verimi arttırır.İki sayısal veya iki sözel dersi arka arkaya çalışmamaya gayret edin.

Çalışırken ders ayrımı yapmamalıyız. Bütün derslere o dersin gerektirdiği kadar çalışmalıyız.

Önhazırlık sonraki konuya göz atmak sınıfta ne anlatılacağını bilmeyi ve dolayısıyla anlatılacak olan materyali daha iyi dinleyip anlayabilmeyi ve derse katılmayı sağlar.

Ders esnasında dersi doğru bir şekilde dinliyiz. Ders anlatılırken başka şeylerle ilgilenmemeliyiz. 

Tekrarlar yapılarak bilgi "hafızaya uzun süreli olarak " depolanır. Derslerin günlük tekrarı bir bilginin kısa süreli bellekten uzun süreli belleğe yani bilginin daha uzun süreli saklanıp gerektiğinde geri çağırabileceği yere gönderilmesi açısından önemlidir. Ayrıca araştırmalar kanıtlamıştır ki, toplu halde halde ve bir kez yapılan bir tekrara göre sık ve daha az miktarlarda yapılan tekrarlar daha etkilidir.Bütün bir kitabı ya da materyali ezberlemeye çalışmak sadece vakit kaybettirir. Bunun yerine önemli kısımlarla ilgili notlar çıkarın ve bunların üzerinde yoğunlaşın.

Öğrenmek istediğiniz şeyleri parçalara bölerek çalışın. Bir seferde bütün bir konuyu ya da materyali bitirmeye çalışmayın. Her gün o gün için belirlediğiniz kadarını çalışın.

Sonrasında hatırlamakta güçlük çektiğiniz şeylerle ilgili kısa notlar alın ve görebileceğiniz bir yerde tutun. Bir şeyi okuyarak çalışıyorsanız altını çizin. Her bölüm sonuna o bölümle ilgili kısa notlar alın*Öğrendiklerinin kalıcı olabilmesi için iyi not tutmalısın! Not tutma unutmayı önlemektedir.

Çalışma yönteminiz içine soru sorma ve anlatmayı da ekleyin. Bunun için aileden birinden ya da bir arkadaşınızdan yardım alabilirisiniz.

Size karmaşık gelen ve anlamakta ya da akılda tutmakta zorlandığınız şeyleri şemalaştırın ve bu şekilde çalışın. Bir teoriyi şekillerle ifade etmek ya da kronolojik sıralama yapmak işinize yarayabilir.

Ders çalışırken sizi neyin böldüğü konusunda dürüst olun. Cep telefonunuzu, bilgisayarınızı bu süre içinde kapalı tutun, aklınız da kalıyorsa bağlantı kablosunu bir süreliğine çıkarıp evde farklı bir yere koyun.

Çalışma Ortamı Bir diğer ders çalışma hatası ise mekan seçimidir. Derse odaklanmak için çalışılacak mekanı doğru seçmek önemlidir. Çoğu öğrenci müzik dinlerken ya da televizyon seyrederken daha iyi ders çalıştığını düşünür. Oysa ki böyle bir ortamda ders çalışmak dikkatin dağılmasına neden olacaktır. Dikkati mümkün olduğu kadar uyanık tutmak için masa başında ders çalışmak en uygunudur. Bazı öğrenciler de yatarak ders çalışmaktan zevk alır. Ders çalışırken uzanmak gevşemeye ve uykunun gelmesine neden olacaktır. Kısa süre çalışmanız iyi gitse de bir süre sonra uykunuz gelecek ve dikkatinizi toparlamak zor olacaktır. Ders çalışacağınız ortam sessiz, dikkatinizi dağıtacak şeylerden arındırılmış olmalıdır.Oda sıcaklığı, ortamın aydınlanma durumu iyi ayarlanmalı.

Zor öğrendiğiniz konulara, derslere zihninizin daha iyi algıladığı saatlerde çalışın. Sizin için en uygun çalışma saatini belirlemeye çalışın. Bazı insanlar için sabahın erken saatleri uygundur, bazıları içinse gece yatmadan önceki saatler.Yemekten hemen sonra, yada açken yorgun olduğunuz bir zaman başlamak için uygun zaman değildir. En verimli zamanda öğrenmede zorlanılan derslerin çalışılması öğrenmeyi kolaylaştırır.

 

Öğrenme üzerinde en az bozucu etkiyi yapan etkinlik "uyku"dur.Eğer bir şeyi kalıcı olarak öğrenmek istiyorsanız, uyumaya gitmeden önce küçük bir tekrar yapmanızda büyük fayda vardır. Öğrendiklerimizi, uykuda daha yavaş; uyanıkken daha hızlı unuturuz.

Bir gün çalışmamakla bir şey olmaz! diyerek kendince geçerli mazeret yaratan bir öğrencinin bu eğilimi, bir sonraki ders çalışma sırasında, ona karsı, olumsuz kullanılmak üzere depo edilir. Hayatınızın denetimi kendi elinizde olmalı! Erteleme; ertelemeyi doğurur. Her gün amacınız doğrultusunda atacağınız küçük bir adım yıl sonunda size istediğiniz basarıyı kazandıracaktır.

Olumlu düşünün kendinize güvenin. Yapamam edemem demeyin. Kesinlikle ders çalışırken kendinize olan güveninizden şüphe etmeyin. Bu şekilde daha etkili ve daha doğru bir şekilde öğrenebilirsiniz.

Verimli bir şekilde ders çalışmak istiyorsanız bu hatalardan uzak durmalısınız.

• Plansız çalışmak ve zamanı düzensiz kullanmak,

 

•Amaçların ve önceliklerin belirlenmemesi ,

 

• Motivasyon eksikliği, isteksizlik ,

 

• Çalışmayı tamamlamadan bırakmak ,

 

•Gözlerinizi yapamadıklarınıza çevirmek,


• Müzik esliğinde çalışmak,

 

•Ders çalışırken cep telefonu ile ilgilenmek,


• Zorlanılan derslerin dışlanması,


• Aşırı kaygı (güvensizlik),


• Yatarak (uzanarak ) çalışmak ,


• Çalışma anında hayallere dalmak ,


• Günlük ayrıntılara boğulmak ,


, Arkadaşlara "hayır!" diyememek ,


• Düzenli tekrarlar yapmamak ,


• Kendinizi başkalarıyla kıyaslamak ,


• Zamanı denetleyememek ,


• Çevrenizin sizden beklentilerinin yüksek olması ,


• Çalışma anında uygun dinlenme aralıkları vermemek ,


• Yanlışlardan ders almamak , eksikleri gidermemek ,

 

• Ders çalışmadan önce düzensiz beslenmek ya da açken derse oturmak.

Paylaş Facebook  Paylaş twitter  Paylaş google  Paylaş linkedin
Yayın: 15.12.2022 - Güncelleme: 15.12.2022 14:21 - Görüntülenme: 287
  Beğen | 0  kişi beğendi